5 способів використовувати Ігнатіанську духовність у повсякденному житті

Інші дописи автора

        5 способів використовувати Ігнатіанську духовність у повсякденному житті

        У цей Ігнатіанський рік ви можете скористатися скарбами ісусівської духовності наступним чином.

        За останні 500 років Ігнатіанська духовність змінила незліченну кількість життів на краще, і цього року вона стає в центрі уваги у всьому світі.

        З травня 2021 року по липень 2022 року церква святкує Ігнатіанський рік. Духовна сім’я Папи Франциска, Товариство Ісуса (ісусівці), засноване святим Ігнатієм з Лойоли, очолює Церкву у святкуванні 500 років від навернення її засновника.

        Але що ж таке Ігнатіанська духовність? Це можна узагальнити фразою: “Знаходити Бога у всіх речах”. Існує навіть специфічний процес, щоб знайти Бога в усьому, який святий Ігнатій виклав у ісусівських конституціях:

        У своїх порадах молодим ісусівцям про те, як бути споглядальним серед активності, Ігнатій надав такий процес (Конституції, #250). По-перше, він каже, що має бути зосередженість, здатність стояти перед іншою реальністю так, щоб зосередити ваш інтерес, зорієнтувати ваші почуття та організувати власну внутрішню поставу так, щоб ви дійсно дивилися, чули та були присутніми у цій реальності. Тоді Ігнатій пропонує три рівні присутності: увагу, повагу та відданість.

        Ця формула з трьох частин застосовується таким чином:

        • Увага: “Я дозволяю реальності іншого бути присутнім для мене на його умовах, щоб я стояв перед іншим у взаємності”.
        • Повага: “Тоді я шаную те, на що звернув увагу; тобто я вважаю іншого саме як іншого, як відмінного від мене, і все ж присутнього для мене, в пошані та турботі”.
        • Відданість: “Відданість – це відкриття того, як Бог мешкає в цій реальності – наприклад, в цій людині, в цьому вірші, в цьому експерименті, в цьому місці – задовго до того, як я вийду на сцену. Для Ігнатія вирішенням кожної людської зустрічі має бути відкриття Божої присутності”.

        Це глибокий і трансформаційний підхід до світу, який дав нам Бог.

        Цей особливий рік – ідеальний час, щоб глибше зануритися у скарби Ігнатіанської духовності. Ось 5 способів привнести Ігнатіанську духовність у ваше звичайне життя.

        Щоденний іспит
        Святий Ігнатій вважав це найважливішим моментом дня. Іспит складається з п’яти частин: Подякуйте. Попросіть Святого Духа. Перегляньте та визнайте свої помилки. Попросіть прощення і зцілення. Помоліться про наступний день.

        Духовні вправи
        Святий Ігнатій розробив цю збірку роздумів, молитов та споглядальних практик, щоб допомогти людям поглибити свої стосунки з Богом. Існує кілька способів виконання Духовних вправ як мирянина, наприклад, у цій 4-тижневій програмі або в цій онлайн-адаптації. (Див. також серію Ю. Августина від Свічадо)

        “Cura Personalis”
        Ця латинська фраза, що означає “турбота про цілу людину”, є нагадуванням про повагу до інших та приділення їм усієї уваги. Це означає турботу про всі аспекти здоров’я: фізичний, психічний та духовний.

        Споглядання в дії
        Бути споглядальним у дії є пріоритетом Ігнатіанської духовності. Це означає, що ваше активне життя годує ваше споглядальне життя, а ваше споглядальне життя інформує ваше активне життя.

        Ad Majorem Dei Gloriam
        Традиція ісусівської освіти полягає в тому, щоб студенти у верхній частині своєї праці писали цей ісусівський девіз, який означає “Для більшої слави Божої”. Це означає прагнути віддавати Богу більшу славу, завжди роблячи те, що Йому подобається, і це ставлення, яке ми всі можемо прийняти у своєму повсякденному житті.

        Автор: Theresa Civantos Barber
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.